Tedirgin eden Hindutvalar
Bombay’da turuncu kıyafetleri, kimi zaman maskeli yüzleri, lotus çiçeği sembolü ve bayraklarıyla Modi taraftarlarının sık sık düzenlediği gösteriler Hindutva faşizminin şehirdeki baskınlığını tedirgin edici biçimde hissettiriyor.
Ülkedeki dolar milyarderlerinin sayısı Modi döneminde hızla artarak 273’e ulaştı. Listeye, sadece 2023’te, 94 milyarder eklendi. Ülkedeki en zengin yüzde 1’in milli gelirdeki payı yüzde 22,6. Bu oran epey eşitsiz toplumlar olan ABD ve Brezilya’dan daha yüksek.
Hindistanlılaşmış Avrupalılar Bombay’ın olmazsa olmaz bir katmanı. Özellikle ileri yaşta ve uzun zamandır Bombay’da yaşayan hippilerin Hindistan’la kurdukları ilişki ve sağladıkları uyum hayret verici. Batılılıktan kurtulma çabası mı, sömürgeci arzuların egzotik bir uzantısı mı, kestirmek güç.
Genç Batılıların ise kentle ilişkisi daha kırılgan. Daha çok yoga ve meditasyon için gelenlerin didaktik beklentilerine dayalı bir hal almış gibi gözüküyor. Colaba’daki kalburüstü kafeler, barlar pahalı ipek Hint kumaşlarıyla sari’lerini (kadın elbisesi) ve kurta’larını (dizlere kadar uzanan, bir çeşit yakasız gömlek) giymiş zengin Batılıların yanında, kot pantolonları ve “smart casual” giysileriyle Hindistan burjuvasının karşılaşma noktaları.
“Barış üzerinizde olsun”
Batılıların çenesi hiç olmadığı kadar düşmüş gözüküyor. Onlar da Bombay’ın sohbetseverliğini can-ı gönülden kabullenmiş. Ayaküstü bir sohbette, Teksaslı emekli itfaiyeci Michael 70 yaşına kadar “aslında hiç yaşamadığını” anlatıyor. Emekli maaşıyla kendisini Hindistan’ın “renkli hayatına” bırakmış. Masadaki Avustralyalı baba-kız Michael’ı pür dikkat dinliyor.
Yolun karşı köşesinde rasta saçlı ve kafası dumanlı Hindistanlı bir genç absürt, biraz mizaha kaçan bir dans icra ediyor. O geri çekilirken kurta giymiş orta sınıf görünümlü beyaz bir Batılı kadın dansı devralıyor. Gösterinin sonunda Batılı beyaz kadın kendilerini seyreden, çoğunluğu sokakta yaşayan ve muhtemelen en alt kast, hatta belki kast dışı Dalit mensubu (Dalit “perişan” anlamına geliyor) Hintlilerden oluşan yaklaşık 15 kişilik gruptan para istiyor.
Bu gösteriden on dakika sonra dansçı ikiliyle yolda rastlaşıyoruz. Hindistanlı genç İstanbullu olduğumu öğrenince “Selamünaleyküm” diyor. Doğallıkla “Aleykümselam” çıkıyor ağzımdan. İngiliz olduğunu söyleyen genç kadın düzeltiyor: “Türkçede merhaba denir.” “O da Arapça ama” diye karşılık veriyorum. Sonuçta, selamünaleyküm “Barış üzerinizde olsun” demek değil mi?
1947’de bağımsızlığını kazanmasının ardından Hindistan’da Müslümanlar defalarca katledilmiş, pogromlara uğramış. Modi’nin radikal sağın lideri konumuna gelmesinde, 2002’de Gujarat eyaleti başkanıyken önayak olduğu, en azından önlemek için kılını kıpırdatmadığı katliamın payı epey büyük. Gujarat’ta ayaklanan faşist Hindular iki bin Müslümanı katletti, birçok kadın tecavüze uğradı ve yakılarak öldürüldü. Dansçı çift yakın zamanda tanışmış. İkram ettiklerinden bir fırt çekiyorum. Kısa bir sohbetin ardından ayrılıyoruz. Barış üzerinizde olsun.